leggen, plaatsen, vervangen, isoleren van
Leien daken

Leien daken

DDM Dakwerken is dé expert in het plaatsen van leien daken. Op zoek naar duurzame dakbedekking? Dan kies je best voor een leien dak. Een leien dak is geschikt voor wie houdt van een strakke, moderne stijl. Maar ook een klassieke of pastoriestijl is terug te vinden in de vorm van een leien dak. Voor elk soort dakvorm vindt je dakleien terug. Wil jij graag een leien dak laten plaatsen? Dan helpt DDM Dakwerken en Gevelwerken jou met alle plezier verder!

 

Soorten leien

Er bestaan verschillende soorten leien waartussen je kan kiezen:

 

Natuurleien

Leisteen is een duurzaam product. Doordat het gemaakt wordt uit een vet materiaal heeft het weinig poriën en laat het geen water door. Dit zorgt ervoor dat een leien dak een onbeperkte levensduur heeft. Jammer genoeg hangt hier wel een prijskaartje aan vast. Natuurlei is de duurste soort van lei. Aangezien we te maken met een natuurlijk product, is elke lei anders. Dit kan gaan van kleine schoonheidsfoutjes tot minieme verschillen in grootte en dikte. Dit geeft uw leien dak meer charme.

 

Kunstleien

Een kunstlei, ook wel vezelcementlei genoemd, bestaat uit cement, water, lucht en cellulosevezels. Dit is natuurlijk veel goedkoper dan een natuurlei. Daarnaast is dit soort lei ook gemakkelijker in onderhoud en lichter. Bij de vezelcementlei krijg je wel een kortere levensduur, maar je kan wel kiezen uit verschillende kleuren en formaten. Aangezien kunstleien geproduceerd worden in een fabriek zullen alle leien dezelfde grootte hebben. Dit maakt ze gemakkelijker om te plaatsen. Daarnaast kunnen kunstleien ook gebruikt worden als gevelbekleding.

 

Bitumenleien

Bitumenleien worden, inderdaad, gemaakt van bitumen. Dit is een soort stroperige vloeistof gemaakt uit aardolie. Dit soort leien is licht en flexibel, ideaal dus als bedekking voor tuinhuizen of carports.

 

Zinken leien

De laatste soort leien zijn zinken leien, deze soort leien kan je verkrijgen in diverse formaten en zijn groter dan de standaardlei. Het plaatsen van zinken leien is best complex dus laat je dit best door een vakman doen.

 

 

Voor- en nadelen leien daken

Naast leien wordt er ook nog vaak gekozen voor dakpannen. Twijfel je wat je moet kiezen? Dan zetten we even de belangrijkste voor- en nadelen van leien op een rijtje.

 

Voordelen

  • Duurzaam: leien hebben een lange levensduur net zoals dakpannen.
  • Bestendig tegen stormen: elke lei wordt afzonderlijk vastgemaakt waardoor ze minder snel loskomen bij een storm.
  • Licht gewicht: leien wegen minder en zijn dus beter geschikt voor je dakconstructie.
  • Uitstraling: een leien dak geeft je een strakke uitstraling
  • Waterafstotend: leien daken zijn waterafstotend, waardoor ze gemakkelijk te reinigen zijn.

 

Nadelen

  • Plaatsing: het plaatsen van leien is zeer arbeidsintensief.
  • Duur: aangezien het plaatsen van leien zeer arbeidsintensief is, ligt de prijs van een leien dak hoger.

Of je nu kiest voor een leien of pannendak, de keuze is aan jou!

 

 

Plaatsing leien dak

Leien kunnen op een zeer gemakkelijke manier geplaatst worden. Met behulp van haken en koperen nagels worden ze afzonderlijk bevestigd. Hiervoor wordt een speciale leidekkershamer of pneumatisch toestel voor gebruikt. Een leien dak kan in heel wat legpatronen geplaatst worden bijvoorbeeld ruitpatroon, halfsteensverband, Leuvense dekking, het maasdak en meer.

 

Onderhoud leien dak

Net zoals elke andere vorm van dakbedekking is het ook hier belangrijk om je leien dak te onderhouden. Dakwerken DDM raadt je aan om jaarlijks je leien dak te controleren op gebroken of ontbrekende leien. Net zoals andere materialen krijgen leien ook te maken met Moeder Natuur. Het is belangrijk om bij het reinigen van je leien dak steeds te werken volgens de instructies van de fabrikant. Natuurleien vragen namelijk een andere techniek dan kunstleien.

 

Leien dak nodig? Contacteer ons vrijblijvend!

 

Deze daktypes interesseren u misschien ook: